Teemat

Viidentoista vuodenajan viisitoista teemaa, kulkevat mukana punaisina lankoina, arjen mietteissä ja tapahtumissa. Näiden lisäksi tunneskaaloja ja lähestymistapoja on niin ikään sen viitisentoista; aina herkistä hetkistä ja inspiroivan innostuneista tuumaustuokioista niihinkin tilanteisiin, kun korvissa viheltää ja tuska salpaa hengityksen. Tarkoituksena tuoda ajatukset esille, rehellisten, aitojen ja inhimillisten tunteiden saattelemana; huumorin, ironian ja sarkasmin moninaisia sävyjä unohtamatta.

15.1 tuntia/ päivä – Se on se, kellolla mitattava aika, joka 8 tunnin yöunien ja tunnin nukkumaanmeno- ja aamurutiinien jälkeen, on yhden vuorokauden aikana mahdollisuus toteuttaa itseään. Mihin se aika lopulta menee ja miksi?

15.2 minuuttia/ päivä – Kaikkea ei tarvitse suorittaa ja saavuttaa kerralla. ”Vie mennessäs, tuo tullessas, tee siel ollessas.” Asiat etenevät myös 15 minuuttia kerrallaan. Ja mikä tärkeintä; on otettava pieni 15 min ”vaakataso,” / päivä.

15.3 kilometriä, merimailia ja poronkusemaa – siihen väliin mahtuu monen monta askelta, vetoa ja tarinaa käsivarresta eteläkärkeen.

15.4 vuodenaikaa – Ilmoja pielly. Joskus on ihan kiva puhua vaan säästä. Luonto ei nimittäin koskaan lakkaa ihmetyttämästä, hellimästä ja koettelemasta. Luonnon ja sään armoilla ja pulkassa mennään. Luonnossa kalenteri muuttuu tai oikeastaan puuttuu ja kiire loppuu.

15.5 minuutin kahvitauko – Tunteella ja taidolla vietetyt, lakisääteiset kahvitauot ovat niitä hetkiä, jolloin voi nauttia ajan pysähtymisestä ja maisemista, miettien menneitä ja tuumaten tulevia.

15.6 kuvakulmaa – Elämässä ei voi välttyä suuttumuksilta, ärsyyntymiseltä ja mielipahalta; sen kai lienee uskaltaa todeta faktaksi. Joskus 15mg, verenpainetta ja ahdistusta alentavaa hypoteesiseerumia auttaa avartamaan perspektiiviä. Helpottaa kipua, vaikkei poista ongelmaa.

15.7 kääpiötä, Mulikki ja ilkeä kuvapuoli – Maailmaan mahtuu monenlaisia tarinoita, ihmisiä ja näkökulmia. Sitten on analyyttisiä tulokulmia, jotka voivat avata hämmentäviäkin kuvakulmia, yleisistä, legendaarisen urbaaneista harhanäkökulmista. Mitä on kulman ja verhon takana?

15.8 rautaa tulessa – Jotta pysyy vireessä ja henkisesti toimintakykyisenä, on pidettävä vauhtia yllä, ettei vajoa. Se ei toki tarkoita hiki hatussa, suorittamista vaan mielekkäiden (ja joskus ei niin mielekkäiden) asioiden ympärillä puuhaamista, unohtamatta ihan vaan joutilaana haaveilun tärkeyttä.

15.9 keskiarvo, asteikolla 4-10 – Kympin keskiarvo ei enää riitä ja 8 keskiarvolla ei pääse kohta edes lukioon. Täydellisyyden tavoittelu on pasé – nyt tavoitellaan sitä, kuka ylittää täydellisyyden pisimmältä ja korkeimmalta! …ei siis ihme, että ihmiset palavat loppuun. Riittämättömyyden tunne iskee vahvimpaankin itsetuntoon.

15.10 käskyä ja kehoitusta – Eräät setät keksivät kirjoittaa 10 käskyä, mutta ne ei näytä sen enempää käskyistä kuin kehoituksistakaan huolimatta, tässä maailmassa toimivan. Olen pohtinut jo pitkään ihmismielen ja moraalin syvintä olemusta. Mikä saa ihmiset tekemään pahaa ja hyvää?

15.11 vuoden oppimäärä – Kivun kautta suoritettu tutkinto aiheesta ”rakkauden kaksi naamaa” Rakkaus on ihmisen elämän yksi monimutkaisimpia asioita. Se parantaa, mutta sen petollisuus tai puute myös sairastuttaa, ikävä kyllä, jopa tappaa – monella tavalla.

15.12 ajatusta onnellisuudesta* – onko sen abstraktimpaa, tutkituinta, arkipäiväisintä tavoitelluinta, aihetta kuin onnellisuus. Onko onnellisuus asenne vai neurokemiallinen olotila? …vai jotain muuta. *Ainakin se on pieniä hetkiä silloin kun ei niin paljon v***ta.

15.13 aika alkoi jo – Vuoden vaihteessa 2020-2021, on rapiat 13,15 kuukautta aikaa saada kirja + ”muutama” maalaus valmiiksi. Aika on niin suhteellinen käsite. Vuosi tuntuu pitkältä ajalta, mutta aiheuttaa myös pienen aikataulullisen tuskahien.

15.14 miljoonaa syytä siihen, miksi en osallistu some-keskusteluihin. En yksinkertaisesti vain enää jaksa mitään ylimääräistä tyhjien tynnyrien kolinaa tai koirien räksytystä. Some on minulle vain se kanava, jossa nykyään asioita jaetaan ja luetaan. Kaikesta ei tarvitse aina olla jotain mieltä tai aiheuttaa mielipidekeskustelua. Mutta jos jollain on mielipiteitä, niin suodaan heille sitten kai niiden mielipiteiden vaihtamisen vapaus, vaikka eivät asioista todennäköisesti taustoja ymmärtäisikään; sitähän se someälämölö nykyään tuntuu olevan.

15.15 syytä siihen, miksi kirjoitan – Ehkä niistä osa on tullut listalla ilmi. Suurin syy on kuitenkin se, että kirjoittamalla pysyn vaikeassa elämäntilanteessa henkisesti hengissä. Ja tärkein toiveeni on, että tästä matkasta olisi mahdollisimman paljon iloa, lohtua, inspiraatiota, toivoa, vertaistukea ja ajattelemisen aihetta mahdollisimman monelle.

%d bloggers like this: